Lev sundare

Hur kan du leva ett sundare liv?

Läs mer om övervikt, levnadsvanor samt hur du kan förbättra ditt mående. 

Övervikt har blivit ett allt större hälsoproblem, mycket på grund av kaloririk kost och en livsstil som innebär mycket stillasittande. Övervikt och fetma orsakar många hälsoproblem och kan förkorta livet såväl som försämra livskvaliteten.

Övervikt beror på att antalet kalorier som konsumeras är större än de kroppen förbränner. Övervikt definieras ofta som ett BMI över 25. BMI räknas ut genom att dela vikten i kilo med längden i meter i kvadrat, men är inte ett exakt mått på hur hälsosam kroppsvikten är. Det kan däremot fungera som en indikation för hur vikten påverkar hälsan. Midjemått och fettprocent används också ofta för att bedöma hälsorisken.

Ett BMI över 30 räknas som fetma och riskerna för hälsan börjar då ofta bli allvarliga. Fetma förknippas med många hälsorisker, t ex ökar risken för högt blodtryck, diabetes och belastningsskador på lederna. Vid ett BMI över 35 är det ibland så svårt att gå ner i vikt med vanliga metoder att läkemedelsbehandling eller en operation är alternativ. Det finns flera operationsmetoder, men alla går ut på att minska mängden mat som magen kan ta emot och därmed tvinga fram en viktnedgång. Som vid andra operationer är viktkirurgi riskabelt, särskilt eftersom operationsriskerna vid uttalad övervikt är högre jämfört hos normalbefolkningen.

Tobak

Om du lyckas sluta röka minskar risken att du ska drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdom betydligt. Rökhostan försvinner och immunförsvaret och sömnen blir bättre. Snus innehåller ett stort antal ämnen som är skadliga för hälsan. Det är vanligt att få skador på tandköttet vid snusning och risken ökar för diabetes typ 2. Snusning ökar också risken för dödsfall vid stroke.

Alkohol

Alkoholberoende och riskbruk av alkohol är vanligt och kan se mycket olika ut för olika människor. För vissa innebär det dagligt drickande, för andra festande under helger. Det är också stor skillnad på hur livet i övrigt ser ut. Även människor med framgångsrik karriär och stabilt familjeliv kan utveckla alkoholproblem. Gemensamt för dem som blivit beroende av alkohol är att de inte längre kan välja hur mycket de dricker. Alkoholen blir en krycka för att klara av både vardagen och livskriser. Om du är orolig över ditt drickande så är du välkommen att höra av dig till oss för råd och stöd.

Så kan vi hjälpa dig:

Om du behöver hjälp att förändra din livsstil kan vi erbjuda en personlig kontakt vid sjuksköterskeledd livsstilsmottagning. Du får råd kring hur du med förändrad livsstil kan förbättra din hälsa och minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom. Du erbjuds tid till våra läkare för bedömning, provtagning och ytterligare rådgivning. I utvalda fall kan det vara aktuellt med läkemedelsbehandling eller remiss till specialistklinik, t ex för viktreducerande kirurgi.

Du kan själv välja att skicka en så kallad egenvårdsremiss direkt till en specialistmottagning för ställningstagande till viktreducerande kirurgi. Du kan antingen logga in på 1177 e-tjänster för att använda e-tjänsterna eller fylla och skicka in en pappersblankett. Du hittar blanketterna här.

Vardagsmotion är också fysisk aktivitet! Ta vara på möjligheter till fysisk rörelse under dagen. Planera in dina tider för fysisk aktivitet i kalendern. Försök hitta en motionskompis, det är en bra draghjälp. Håll koll på din fysiska aktivitet med en aktivitetsräknare. Hitta en aktivitet som du tycker är kul. Det är bättre att röra sig lite än inte alls.

Ät mer frukt och grönt. Det är bra att äta minst 500 gram om dagen, men även en liten ökning är bra för hälsan. Ät mer fisk och skaldjur. Ät gärna fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter. Byt till fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn. Även lite fullkorn är bra för hälsan. Byt till nyttiga matfetter. Välj i första hand vegetabiliska fetter så som rapsolja. Byt till magra mejeriprodukter. Ät mer nötter. Ät mindre rött kött och chark. Ät helst inte mer än 500 gram kött i veckan. Ät mindre salt. Saltet vi äter kommer främst från mat som bröd, ost, kött- och chark samt färdigmat. Ät mindre socker. Håll igen särskilt vad det gäller sötade drycker.

Att äta enligt kostråden minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, mag- och tjocktarmscancer och risken för diabetes typ 2. Det minskar även risken för övervikt och fetma samt säkerställer ett tillräckligt intag av fibrer, vitaminer och mineraler.

Ät regelbundet – gärna tre huvudmåltider och en till tre mellanmål. Tänk på hur mycket mat du lägger upp. Tallrikarna idag är ofta större än förr. Nyckelhålsmärkningen ger dig vägledning till mat med mindre salt, socker och mättat fett. Ät långsamt, var närvarande och upplev alla smaker.

Var regelbunden – kroppsklockan mår bäst av regelbundenhet. Att lägga sig och stiga upp ungefär samma tid varje dag kan hjälpa. Intag av alkohol, nikotin och koffein kan störa sömnen. Regelbunden motion kan ge bättre sömn. Håll sovrummet svalt, mörkt och tyst. Undvik skärmtid i sängen.

Bestäm ett datum en till tre veckor framåt i tiden när du vill sluta röka eller snusa. Försök ändra dina tobaksvanor fram till stoppdagen, t ex genom att röka på andra tider eller platser, hoppar över någon cigarett eller minska ditt snusande. På stoppdagen – sluta helt och gör dig av med all tobak. Ät regelbundet och öka din fysiska aktivitet.

Uppskatta hur mycket du dricker, t ex i en alkoholdagbok. Fundera på i vilka situationer du kan dra ned. Undvik alkohol som törstsläckare. Bestäm att varannan dryck är alkoholfri. Välj dryck med lägre alkoholhalt. Drick bara alkoholfritt efter ett visst klockslag. Var öppen med att du vill dricka mindre alkohol.

Tillbaka till alla vårdområden

 

Vem kan du få träffa om du söker vård relaterad till övervikt och levnadsvanor?

Här ser du doktorerna och sjuksköterskorna som du kan komma att träffa när du söker vård hos oss!