Jag behöver akut vård men behöver inte åka till sjukhus. Hur gör jag?

Om du behöver en akut bedömning ska du ringa oss. Våra sjuksköterskor beslutar tillsammans med dig hur vi hjälper dig på bästa sätt. Ofta erbjuds du en akuttid på vårdcentralen. Ibland är det bästa istället att åka direkt till akutsjukhus eller att träffa sin husläkare vid ett senare tillfälle.

I vår akutverksamhet arbetar våra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare tillsammans för att hjälpa dig på bästa sätt. Arbetet leds av en erfaren läkare som övrig personal rådgör med. Du träffar alltid en sjuksköterska som lyssnar på dig och kontrollerar bland annat kroppstemperatur och blodtryck. Systemet kallas triagering. Efter sjuksköterskebesöket fattas beslut om uppföljning. Ofta bokas du för läkarbesök, men ibland räcker det med en kompletterande undersökning av läkaren som leder akutverksamheten eller ett recept.

De flesta av våra patienter bor långt från närmaste akutsjukhus. Vi vet att vår akutverksamhet därför är viktig för dig som patient. Vi försöker hjälpa så många som möjligt och de med störst behov prioriteras högst. Det gör att väntetiderna för dig som söker akut ibland blir lång. Vi hoppas då på ditt överseende.

Om du som äldre patient har svårt att ta dig till vårdcentralen vid behov av akut vård kan vi på vårdcentralen kontakta Mobila teamet för hembesök av läkare och sjuksköterska. Om du istället behöver åka till akutsjukhus ringer du 112.