Lär känna din mage

Läs mer om matsmältningsorganen

Matsmältningsorganens viktigaste uppgift är att bryta ner maten och forsla ut avfall ur kroppen. Tillsammans är magen och mag-tarmkanalen sju meter lång, så det är inte konstigt att det kan dyka upp problem på vägen.

Mag-tarmkanalen består av munnen, svalget, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen, ändtarmen och analkanalen. I systemet ingår även de körtlar som hjälper till med matsmältningen, bukspottkörteln, levern, gallblåsan och spottkörtlarna.

Problem med magen är något de flesta upplever under livet. De flesta besvär, vare sig det är magsmärtor, magsjuka eller förstoppning, försvinner oftast av sig själva inom en vecka. Akuta och intensiva magsmärtor kan vara ett tecken på allvarligare tillstånd och bör undersökas. Långvariga smärtor kan tyda på att något är fel och behöver ofta undersökas och kanske behandlas.

Det är vanligt att magproblem hänger ihop med stress eller dålig kost, men det kan också bero på inflammatoriska tarmsjukdomar, magsår, infektioner och olika typer av allergier.

Om det behövs utförs ibland gastroskopi eller koloskopi, de undersökningarna görs av annan specialistklinik. Vid gastroskopi förs en tunn slang med en kamera ned genom matstrupen till magsäcken och tolvfingertarmen. Vid en koloskopi förs slangen in genom analöppningen och upp till tjocktarmen. Om problemen är lindriga kan du ofta få en diagnos med hjälp av en enklare undersökning och medicinering. Vi genomför undersökningar av ändtarmen med så kallad proktoskopi och rektoskopi.

Så kan vi hjälpa dig:

Om du känner oro för din hälsa och har symtom som du tror kan bero på en sjukdom i mage eller tarm är du välkommen att kontakta oss. Ofta kan våra läkare undersöka dig och ta prover som ger lugnande besked. Om din berättelse eller undersökningsfynd inger misstanke om annan sjuklighet hjälper vi dig att driva diagnostiken vidare med ytterligare provtagning, bilddiagnostik eller remiss till rätt specialistkompetens, t ex gastroenterolog eller kirurg.

Rektoskopi är en enkel metod för att undersöka ändtarmen. En rektoskopi görs för att se om det finns några sjukliga förändringar i ändtarmen, t ex tumörer, polyper eller inflammation.

Inför rektoskopi ska du ta ett Mikrolax, som är ett litet lavemang, i ändtarmen kvällen innan rektoskopi och sedan ytterligare ett en timme före besöket på vårdcentralen. Mikrolax köper du receptfritt på apoteket. Det är viktigt för att tömma ändtarmen så att läkaren kan se tarmslemhinnan.

Undersökningen gör inte ont och tar ca fem till tio minuter. Det finns inte några känselnerver i tarmen, så vanligtvis känner du bara ett tryck under själva undersökningen. Rektoskopet är ett tunt, ihåligt plaströr försett med en lampa och ett förstoringsglas som hjälper läkaren att se tarmslemhinnan ordentligt.

Tillbaka till alla vårdområden

 

Vem kan du få träffa om du söker vård relaterad till mage och tarm?

Här ser du doktorerna och sjuksköterskorna som du kan komma att träffa när du söker vård hos oss!