Lär känna din hud

Huden, kroppens största organ

Huden är kroppens största organ och visar ofta symtom när något inte stämmer i kroppen. Oftast beror utslag, ojämnheter och andra avvikelser i huden på lindriga åkommor eller på kontakt med ett irriterande ämne. Om besvären består är det bra att söka vård.

Huden skyddar kroppen genom att hindra främmande ämnen och organismer från att ta sig in. Genom livet förändras huden både i utseende och struktur. Vissa utslag, som blöjeksem, är vanliga hos små barn, acne är förväntat i puberteten och rynkor och leverfläckar är en normal del av åldrandet.

När hudproblem gör att folk söker vård beror det ofta på att det kliar, stramar eller ömmar på ett sätt som är plågsamt eller irriterande. Det kan vara bra att söka vård även om det inte gör ont, t ex om det uppstår konstiga utslag på stora delar av kroppen eller om utslag dyker upp i samma situation om och om igen. En del sjukdomar har typiska hudsymtom och upptäcks just på grund av dessa. Det kan också röra sig om en obehandlad allergi. 

Om du får nya födelsemärken som ser annorlunda ut än de du redan har, eller om redan befintliga födelsemärken ändrar utseende, börjar klia eller blöda är det bra att få dem undersökta. Risken att det är hudcancer är liten, men ibland behövs ytterligare undersökning och behandling.

Så kan vi hjälpa dig:

Om du önskar få en hudförändring bedömd eller har symtom som du misstänker kan bero på en hudsjukdom är du välkommen att kontakta oss. Våra distriktssköterskor och läkare bedömer dina hudförändringar och erbjuder dig rätt behandling.  

Våra distriktssköterskor kan hjälpa dig vid t ex eksem, akne, klåda, munsår eller andra hudutslag. 

Våra särskilt hudintresserade läkare kan hjälpa dig att kontrollera för hudcancer. Vid misstanke om hudcancer kan vi ofta avlägsna förändringen på vårdcentralen. Våra undersköterskor kontrollerar därefter att såret läker ordentligt och avlägsnar eventuella stygn. 

Vid osäkerhet kring diagnos finns möjlighet att med särskild utrustning fotografera och lagra bilder i din journal. På så vis kan hudläkare bedöma din hud utan att du behöver resa till dem. Om det behövs hjälper vi dig med remiss till rätt specialistklinik, t ex till hudläkare eller kirurg.

Tillbaka till alla vårdområden

 

Vem kan du få träffa om du söker vård relaterad till hud?

Här ser du doktorerna och sjuksköterskorna som du kan komma att träffa när du söker vård hos oss!